Mixed Media Ideeën

MIXED MEDIA

 

Wat kun je nu eigenlijk precies allemaal als je wil beginnen met Mixed Media...

Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden waarop je eindeloos voort kunt borduren.

Het materiaal wat ik gebruik is niet kostbaar en makkelijk verkrijgbaar bij hobbywinkels, Action, HEMA, etc.

 

PLASTICFOLIE

Dit is een hele leuke techniek om een ondergrond te maken. Zodra je hem beheerst is het ook heel mooi om een tussenlaag aan te brengen hiermee, om kleuren wat meer bij elkaar te trekken bijvoorbeeld. Het effect is nl transparant, geeft een kleurwassing.

 

Wat heb je nodig:

Plasticfolie(gewoon uit je keukenlade)

Verf, het beste werkt acrylverf

Een grote kwast en water

 

Werk je op papier? Dan is het handig om eerst een laagje gesso aan te brengen. Witte acrylverf mag ook als je geen gesso hebt.

Op linnen(boards) zit deze laag al.

 

Je brengt de acrylverf behoorlijk nat aan. Het mooist is dat je de ondergrond dan nog een beetje ziet. Op de aangebrachte verf leg je zo snel mogelijk het plasticfolie. Je zult zien dat het vanzelf in een structuur trekt zoals op de afbeelding hiernaast. Nu laat je het drogen. Hoe natter de verf is aangebracht, hoe langer het drogen duurt. Oefen het maar, je voelt op een gegeven moment vanzelf wat voor jou het beste werkt.

 

TIP: Je kunt het droogproces wel wat versnellen door je föhn te gebruiken. 

Tissuepapier

Tissuepapier/servetten leent zich voor heel veel. Je kunt er een ondergrond mee opzetten, of juist je verhaal vertellen.

 

wat heb je nodig:

servetten of ander transparantpapier

Crea Patch lijm. Ik haal deze bij de Action

 

Deze techniek kan op allerlei ondergronden, van papier tot glas!

 

Zoek een aantal servetten bij elkaar die je mooi vindt. Goed om te weten dat hoe lichter de kleuren zijn, des te transparanter worden ze als ze zijn gelijmd.

Haal de laagjes van elkaar. De meeste servetjes hebben drie lagen. Kijk goed naar de middelste laag, soms is daarop een vervaagde afdruk zichtbaar van de bovenste laag. Deze is ook erg mooi om te gebruiken dan. De onderste laag is veelal wit. Ik gebruik deze laag zelf heel veel. Je kunt dit zien op de afbeelding hiernaast, Het geeft een mooi diffuus effect. Als je gaat plakken doe je eerst de lijm op je ondergrond(niet op het servetje, dat is veel te teer!) op die gelijmde ondergrond leg je je servetje en daar ga je met een natte kwast overheen. Een heel klein beetje lijm is genoeg, het papier is zo licht dat het werkelijk maar heel weinig lijm nodig heeft. Het laagje over de servet heen geeft stevigheid en bescherming aan het tere papier. Zo kun je erop doorwerken, wat immers de charme is van Mixed Media?

Je zult zien dat als je een tweede laag servet aanbrengt, je de eerste laag er doorheen zien schemeren. Dit geeft een interessante laag. Het maakt nieuwsgierig en geeft diepte. 

Speel ermee en probeer verschillende kleuren uit, grafische lijnen of juist bloemen of vlinders. Servetten zijn er in heel veel soorten en maten!

 

 

Sjablonen

Wat heb je nodig:

sjablonen (te koop bij hobbyzaken en online)

acrylverf

babydoekjes

sponsjes, korte kwasten

 

Met sjablonen werken is ontzettend leuk. Mijn advies is om eerst even te gaan oefenen met de juiste dikte van de verf. Zelf gebruik ik heel weinig verf, zonder water. Deze breng ik op met een spons of met een korte stevige kwast. Geen penseel, die veren teveel mee.

Je kunt je sjabloon pas op het laatst gebruiken, om daadwerkelijk de vorm als einddoel te zien, of zoals ik het vaak doe, als basis of juist als tussenlaag.

Als basis gebruik ik de sjablonen vaak op een gekleurde ondergrond. Wat ook erg leuk is om een sjabloon andersom te gebruiken, Je haalt dan verf weg door het sjabloon heen in plaats van dat je de verf erdoorheen aanbrengt. Dat weghalen gaat heel goed met babydoekjes. Is je verf al erg droog, laat je babydoekje dan even erop weken.